Pohjatar

“Esityksessä on sympaattista lämpöä mutta myös koskettavaa vakavuutta. - - Pohjattaressa on suurta voimaa, joka valjastuu esityksessä nimenomaan Malkin taiten luoman hahmon kautta.” TS 9.11.18

”Teoksessa on vahvasti läsnä myös naisen väen voima. - - Väen voima on naisella itsellään, ja hän hallitsee sitä. Välillä Pohjattaressa käydään taistelua tästä vallasta, eikä vähiten silloin, kun lavalle astuu Väinämöinen riemukkaasti nuketettuna” Arjen pilkahduksia Kulttuuriblogi 7.11.18

Pohjatar on nainen, jonka ruumis on käpristynyt kasaan vuosien vihan taakan alla. Hän on vetäytynyt syrjään rakentaen muuria maailman ja itsensä väliin. Muuri ei kuitenkaan estä Pohjattaren omia demoneita sotkeutumasta kuvioihin.

Fyysinen ja visuaalinen yhden naisen sanaton esitys tulkitsee Kalevalan Louhen, Pohjolan matriarkan tarinaa. Tapahtumien keskiössä on mystinen Sampo, elämän yltäkylläisyyden synnyttäjä, jota Pohjolan portoksi nimitetty Louhi hallinnoi.

Akrobaattinen ja tanssillinen liikekieli siivittävät yhdessä nukketeatterin ja näyttämöllisten metaforien kanssa väkevää ja toivorikasta tarinaa naisesta, joka yrityksen ja erehdyksen kautta opettelee tunnistamaan lapsen kuoleman ja seksuaalisen väkivallan herättämiä vihan tunteitaan ja selviämään niistä.

Ensi-ilta 7.11.2018 klo 17:30 Turku International Puppetry Festivaalilla.

Ohjaus, käsikirjoitus ja esiintyminen sekä visuaalinen suunnittelu ja nukenrakennus: Erika Malkki
Äänisuunnittelu ja sävellys: Aino Lehtovaara
Puvustuksen suunnittelu ja toteutus: Anette Ahokas
Valokuvat: Arttu Lehtovaara

Esityksen kesto: n. 60 min.
Suositusikäraja: 13+